Skip to content

Ik voel weerstand, dus ik moet het doen?

Tweede blog in de serie spirituele paradigma’s die ik niet geloof.

Deze keer gaat het over weerstand. Want in het spirituele wereldje wordt vaak gezegd: ‘als je ergens weerstand tegen hebt, moet je het juist doen!’ Vanuit het idee dat je weerstand je iets wil zeggen over jezelf. Dat er een reden is dat je weerstand hebt, namelijk: je ego die z’n controle niet wil kwijtraken.

Dat is niet altijd het geval. Weerstand (of angst) is net zo vaak een gezond beschermingsmechanisme. Stel dat je alles waar je weerstand of angst voor voelde gewoon maar ging doen ‘omdat het iets van je ego is’? Wat een leven zou je dan hebben! Continu heen en weer pingpongen van de ene crisis naar de andere. Volstrekt niet meer in contact met je eigenheid of innerlijke autoriteit. Beland in situaties waar je de tools niet voor hebt om ermee te dealen, en die gevaar opleveren voor jou en je gezondheid.

Je kent vást wel iemand die je geregeld met verwilderde blik aankijkt en zegt ‘Ik wil het eigenlijk niet, maar dat zegt al genoeg: dat ik angst ervoor heb, betekent toch juist dat ik het moet doen!’ En daar gaan ze, met de stress gierend door hun lijf, op weg naar een uitdaging die ze helemaal niet aankunnen.

Oef. Ik kan me erg opwinden namens die persoon. Wat zit die zichzelf op de nek, wat een rode lap houdt die voor de stier, vanuit één of ander misbegrepen concept dat angst of weerstand niet valide zouden zijn! Arme ziel. Als elke vezel in je lichaam ‘nee’ zegt, waarom zou je dat negeren? Wat is dat voor absurde logica?

Ik heb het namelijk gedaan, en ben nog steeds boos op mezelf dat ik zó de autoriteit buiten me heb gelegd. Dat ik een speelbal van de omgeving ben geworden. Dat mijn gevoelens er niet mochten zijn, omdat weerstand of angst een teken van zwakte waren. En daarna het spirituele wereldje die het niet veel beter maakte en het juist omdraaide: angst is een teken van ego. Dus dan ben je niet alleen zwak met je angst, maar zit je ook nog eens in je ego. Wat een ellende. Uitbannen die angst en weerstand! Het liefst zo snel mogelijk, want dat is niet spiritueel.

En daar begint de strijd om in je kracht te staan, terwijl je er allang uit bent gegaan. Dan voel je je zwak, en ga je allerlei manieren aanleren om krachtig en positief over te komen, zoals hard praten, dwangmatig gronden, en je uiterlijk als een masker presenteren. Dingen die je dan spannend vindt, zoals voor een groep mensen praten, zijn een teken van een muur van ‘weerstand’ die je keihard om moet gooien. En dat probeer je dan ook. Je ego wordt steeds sterker. Tot je die muur omkrijgt en met je harde stem en je harde uiterlijk en je sterke lichaam als een stierenvechter overal je tanden in kunt zetten, rijk wordt, succes hebt, en een midlifecrisis of mentale ziekte krijgt en ervaart dat het allemaal geen inhoud heeft. Dat je vanbinnen eigenlijk heel verdrietig bent. Want dat arme kwetsbare gevoel van weerstand of angst in je lichaam werd niet gehoord.

Hier zit natuurlijk een ‘maar’ in. Want zelfs als je vanuit je hart/gevoel leeft, kan je nog weerstand/angst tegen dingen hebben. En dan is het belangrijk om dat toch moedig aan te gaan. Omdat je erdoor groeit als mens. Zo is het leven. Ik voel bijvoorbeeld weerstand tegen bepaalde elementen in mijn opleiding, maar omdat mijn gevoel ‘ja’ zegt tegen de opleiding als geheel, moet ik dat toch aangaan. ‘Moeten’ vanuit mezelf, omdat ik wil groeien. Alles wat ik tegenkom aan innerlijke belemmeringen, is dan inderdaad een uitwas van mijn ego dat de controle wil houden. Zo is het leven een spiegel en kan ik me bewust worden van al mijn projecties.

Zie je het verschil? Die verwildering is het verschil. Dat totale gebrek aan innerlijke autoriteit. Die houding van ‘waar moet ik het zoeken’ en je angsten zien als boodschappers van het Kwade, in plaats van als een teken van je eigen lichaam.

splenic-gates-of-fear-journey-through-the-centers-spleen-jovian-archive-human-design-system-andrea-abay-abayIk koester mijn angsten. Ik koester mijn faalangst, mijn angst voor verantwoordelijkheid, mijn angst voor de toekomst, en al die andere angsten die in me binnenkomen. Ik kijk met een open blik naar mijn angst voor autoriteit, de angst dat ik niet adequaat genoeg ben, de angst dat ik fouten uit het verleden herhaal, de angst voor de dood of het verliezen van betekenis… Ik doorvoel het volledig als ik me nerveus voel over intimiteit en afwijzing.

Die angsten ervaart iedereen. Soms komen ze van buiten, soms komen ze van binnenuit, maar in alle gevallen is het goed om naar ze te luisteren. Om te voelen of je ze serieus moet nemen, en als je dit moeilijk vindt en erdoor overweldigd wordt, om heel gevoelig met jezelf om te gaan en stapje voor stapje de wijsheid te ontwikkelen welke angsten valide zijn.

En wat die weerstand betreft: als ik tot in elke vezel van mijn lichaam een ‘nee’ voel, als mijn energie compleet verdwijnt en mijn ‘hara’ op slot gaat, is dat een teken dat ik iets niet moet doen. Maar als ik weerstand in mijn zonnevlecht voel, zijn er emoties in het spel, en is het raadzaam om erachter te komen of die emoties geen uitwas van mijn ego zijn dat de controle wil houden. Dat is hoe ik het verschil voel. Ik kan me voorstellen dat dit voor iedereen weer anders is.

De vraag is dus wederom: wanneer moet je dan iets wel of niet doen? Wanneer is weerstand een teken van een ‘nee’ en wanneer is het een teken van een ‘ja, doe het toch maar want je gaat erdoor groeien’? Die vraag kan ik niet voor je beantwoorden. Dat is een kwestie van wijsheid ontwikkelen over wat je allemaal niet bent en wat je valkuilen zijn. Ik kan je wél aanraden om je innerlijke autoriteit volgens Human Design uit te zoeken en hiermee te experimenteren. Dan sta je namelijk altijd in je kracht, zelfs als je ergens bang voor bent of weerstand voelt. En dan kun je onderscheiden wanneer je een rode lap voor de stier houdt zonder een stierenvechter te zijn, en wanneer je een kick-ass stierenvechter bent maar dit alleen nog in jezelf moet ontdekken.

No comments yet

Leave a Reply

You may use basic HTML in your comments. Your email address will not be published.

Subscribe to this comment feed via RSS