Skip to content

Hoe negatief is sarcasme eigenlijk?

Deze blog is bedoeld voor mensen die aarzelen om sarcastisch over te komen, omdat het misschien ‘negatief’ is. In feite is sarcasme het tegenovergestelde zeggen van wat je bedoelt. Als het regent dat het giet, zeggen: ‘lekker weertje!’ Heel positief dus! Waarom zou je dit doen? Wat zijn de voordelen van sarcasme? En waarom rust er zo’n negatief oordeel op?

Ik vind sarcasme dus iets heel positiefs. Je buigt immers iets negatiefs om naar iets positiefs. Dat is toch geweldig?! Ook al meen je het niet echt, een spirituele leraar die altijd met positieve focus bezig is, zou trots op je zijn. Woorden hebben macht. Als je iets positiefs zegt terwijl je eigenlijk iets negatiefs voelt, en je zegt het op zo’n manier dat het duidelijk is dat het sarcastisch is, valideer je de negatieve emotie en ben je ook nog eens positief. Met humor prik je even tot de kern en tegelijkertijd haal je de angel eruit.

Je bent in feite het principe van alchemie aan het toepassen wanneer je sarcasme op die manier gebruikt. Wat is alchemie? Het klassieke voorbeeld is van lood goud maken. Alchemie is transformatie. Het is de balans tussen de verschillende fases weten, en de sleutel tot de volgende fase. Als je sarcasme gebruikt, bouw je iets negatiefs om tot iets positiefs, met als sleutel ‘humor’. Humor is een heel bekende spirituele tool om de energie te laten stromen en transformeren. Het is een fantastisch middel om zwaarte los te laten. Het is transformerende katalysator nummer één. Het breekt met lichtheid door een proces heen dat anders nog wel een tijdje door had kunnen gaan, en als een vingerknip verandert de sfeer.

Nu heb ik het niet over sarcasme om mensen mee naar beneden te halen. Ik heb het over een gezonde dosis zelfspot. Ik heb het over een manier van omgang met iemand die je eigenlijk niet voor het hoofd wil stoten, maar die toch echt wel een flauwe woordgrap heeft gemaakt. Sarcasme is dé uitweg in deze situatie. Je zegt affirmerende woorden, terwijl je in feite ook je onderliggende zucht uit. Twee vliegen in één klap: je hebt je irritatie geuit, en tegelijk geef je ruimte met je humor. Het is allemaal niet zo serieus.

Mild sarcasme is een geweldige manier om negatieve gevoelens een plek te geven in onze communicatie. In onze cultuur zijn negatieve gevoelens namelijk niet echt onderdeel van normale communicatie. De meeste mensen reageren op de vraag ‘Hoe gaat het?’ met een positief of nietszeggend antwoord. Zeggen: ‘het gaat verschrikkelijk’ is nogal een faux pas. Op sarcastische toon zeggen: ‘nou afgezien van het feit dat ik totaal niet heb geslapen, gaat het geweldig’, is een uitkomst. Sarcasme is een sociaal smeermiddel. Britten zien het zelfs als iets positiefs: hun humor is scherpzinnig en sarcastisch. Voor de britse cultuur van pretentie een uitkomst – waarschijnlijk de enige, tenzij je voor het pad van bewustwording kiest en je gevoelens op een andere manier durft te gaan erkennen.

sarcasm_facebook_cover_1333302024Want ook al ben ik hier sarcasme als iets positiefs aan het belichten, het is een tool waarvan het succes wordt bepaald door de hand die het gebruikt. Sarcasme kan ook vernietigen, als je je eigen gevoelens of de gevoelens van de ander niet respecteert. Als je het gebruikt om (anderen) mee te pesten, mishandelen of (jezelf) neer te halen. En als sarcasme de enige manier is waarop je je gevoelens kunt uiten, is het geen ‘alchemistische’ tool, maar een beschermingsmechanisme. Maar deze blog is niet geschreven voor het soort mensen die het op die manier gebruiken. Die zullen dit waarschijnlijk nooit lezen. Deze blog is geschreven voor bewuste, hooggevoelige jongeren.

Wat ik met deze blog wil bereiken, is om je hart te verruimen ten opzichte van zaken waar zogenaamd een ‘spiritueel oordeel’ op zit. Want alles, écht alles, heeft een rol in het geheel. Slachtofferschap heeft een rol in het geheel. Zonder waarschuwing mensen ontvrienden op facebook heeft een rol in het geheel. Oordelen heeft een rol in het geheel. Zelfs roddelen heeft een rol in het geheel. Als je die rol begrijpt, en integreert in jouw pad van bewustwording, geef je jezelf meer vrijheid. Namelijk de vrijheid om alle kanten van het menszijn, van jouw persoonlijkheid, te ervaren. Zonder jezelf erom te veroordelen. Of zelfs dan, door dat oordeel te gebruiken om nóg meer zelfliefde te vinden (zie hiervoor mijn blog over oordelen).

Ik vind sarcasme heerlijk. Ik gebruik het graag wanneer ik ergens irritatie of frustratie over voel, met name als zelfspot. Door sarcasme te gebruiken (bijvoorbeeld ‘hier weer een verheven blog waarin ik mijn lesje heb geleerd’) valideer ik de fase waar ik nu in zit, en de gevoelens die ik daarover heb. Ik pretendeer niet dat ik het allemaal akelig serieus neem of altijd van mezelf hou. Ik gebruik humor om te laten weten dat het niet erg is om je negatief te voelen over het leven. Dat je bewust en helend bezig kunt zijn door de negativiteit helemaal toe te laten: een ultiem positieve manier van het leven benaderen. Dat je op die manier tegelijkertijd positief en negatief kan zijn. En dát te erkennen vind ik het meest krachtige en spirituele dat je kunt doen!

No comments yet

Leave a Reply

You may use basic HTML in your comments. Your email address will not be published.

Subscribe to this comment feed via RSS