Skip to content

De waarden

• Verbinding

Verbinding is de eerste waarde. Het verlangen naar verbinding, dat is ook de impuls van waaruit de Jong Bewust-beweging is gestart. Als je bezig bent met bewustwording is het belangrijk dat je in verbinding komt met jezelf.

Verbinding betekent dus niet alleen verbinding met elkaar, maar in de eerste plaats met jezelf. Dit doe je door contact met je gevoel en je lichaam te maken. In de bijeenkomsten geven we meestal een meditatieoefening om weer even bij jezelf te komen, en van daaruit verbinding met de groep te maken. Dat zorgt voor meer diepte in het contact.

 

De spreekstok

De spreekstok

• Aandacht

Aandacht betekent aanwezig zijn in het nu. Dit is belangrijk om de verbinding met onszelf en elkaar tot stand te kunnen brengen. De waarde hiervan is dat we beter naar elkaar luisteren tijdens de bijeenkomsten.

Tijdens de gesprekken is de spreekstok een hulpmiddel om een aandachtige sfeer te creëren. Degene die de stok vasthoudt, heeft het woord, en de rest is stil. Op deze manier spreek je de gedachten uit die je hoofd bezighouden, en als je daarvoor alle ruimte krijgt, kom je op een gegeven moment in je hart, dat gaat spreken. Afhankelijk van de groep wordt dit hulpmiddel wel of niet gebruikt. In sommige groepen is het nodig om elkaar zo meer de ruimte te geven.

 

• Spel

Door verbinding met onszelf te maken en aandachtig met elkaar aanwezig te zijn, kan er een serieuze sfeer ontstaan. Spel is belangrijk om de sfeer luchtig te houden en het ijs te breken.

We gebruiken bijvoorbeeld een kennismakingsspel om het ijs te breken. Een orakeldeck om wat meer de diepte in te gaan. Een bordspel of buiten in de natuur spelen als vermaak, als dit spontaan ontstaat.