Skip to content

Onder druk

Voel je vaak de druk om iets te doen, productief te zijn? Raak je wel eens totaal gestrest en overweldigd door de druk die anderen je opleggen om iets te doen? En om die stress en druk dan maar zo snel mogelijk kwijt te zijn, herken je het dat je je gaat haasten en niet rust totdat je datgene af hebt, waarbij je je lichaam uit het oog verliest? 

Het is de vraag of die stress jouw eigen stress is, jouw eigen adrenaline-impuls die echt uit je tenen komt, of dat je wordt beïnvloed van buitenaf en mee probeert te varen op omgevingsstress. Als je het wortelcentrum in Human Design open hebt, beschikt je namelijk niet over deze innerlijke drang tot ‘doen’, over een consistente adrenalineproductie vanuit je lichaam. Maar omdat een open centrum wordt beïnvloed door de gedefinieerde centra eromheen, zal het onder druk staan van de stress-impulsen van anderen. Het resultaat is dat je voorbijgaat aan je eigen grenzen. De druk van anderen wordt uitvergroot, met een open centrum, en dit kan zo overweldigend zijn dat uiteindelijk je bijnieren uitgeput raken. Maar wees gerust, dit hoeft niet zover te komen… Voor jou zijn stilte en rust namelijk de meest natuurlijke staat van zijn. Je kunt een fysieke kalmte ervaren zonder enige druk om iets te doen! Je bent een ware poel van ontspanning, inactie en pure chillheid, waar anderen lekker op mee kunnen dobberen. Zonder toe te laten dat je onder druk wordt gezet om een beslissing te maken, zonder overweldigd te raken door de roes van adrenaline en in actie te komen, ook al kan je ervan genieten. Jij mag eens even lekker lui zijn! Sterker nog: maak van luiheid je levenskunst! En leer jezelf aan om je regelmatig terug te trekken in je eigen kalmte, onthaast zonder enig oordeel… dat is het meest gezonde om te doen als je dit centrum open hebt. In het ideale geval: hoe meer druk je voelt om productief te zijn, hoe minder jij erop gaat antwoorden en hoe meer je gaat relaxen…

Iemand met een gedefinieerd wortelcentrum doet het je niet na. Die kan worden geplaagd door rusteloosheid, de drang tot verandering, om te vechten voor iets, te provoceren, te groeien, emoties te ervaren, passie te voelen, te focussen, te verbinden, hogerop te komen in het leven: dit verschilt van persoon tot persoon. De energie in het wortelcentrum is pure kundalini-energie! Een onvermurwbare kracht die uit jouw wortels komt, uit jouw 1e chakra of nog dieper, om iets te Doen. Om in beweging te komen. Deze energie is consistent tot jouw beschikking, wanneer je het centrum hebt gedefinieerd, en afhankelijk van welk kanaal hij aanvuurt, ben je in staat tot cyclische verandering. Meestal bouwt de kundalini-energie zich namelijk op. De druk wordt sterker en sterker, en komt dan tot een uitbarsting, een verandering, een impact. Dat kan een emotionele impact zijn, een impact van pure levensenergie of een impact in je levensomstandigheden en welzijn. Als je het centrum hebt gedefinieerd, is de kans groot dat je (misschien zonder het te weten) wel eens een kundalini-ervaring hebt gehad. De zuurstof stroomt door je hele lichaam, je kunt je zelfs duizelig voelen als je niet goed gegrond bent, en deze energie brandt als het ware alle oude resten weg die nog in je systeem zitten. Het is een heerlijk gevoel, extatisch en levend, dus laat het volkomen vrij! Je kan de druk in dit centrum namelijk gaan onderdrukken om anderen te pleasen – en dit kan tot gezondheidsklachten werken. Stel je voor dat je een innerlijke dam hebt waar een enorme vloed tegenaan slaat: die enorme druk die er ontstaat kan behoorlijk wat schade aanrichten, emotioneel en fysiek! De kundalini-energie zal flink huishouden in dat gebied dat je onderdrukt, en jouw zelf-sabotages genadeloos aan het licht brengen, dus laat het stromen…
Voel je je rusteloos of gedreven om iets te doen, maar weet je (nog) niet wat? Raak die energie dan eens lekker kwijt door je stress uit te leven op het huishouden, een stevige wandeling of ga lekker sporten. En verwacht niet van anderen dat ze jouw stress en druk altijd aankunnen, als je weet dat zij hun wortelcentrum open hebben. De intensiteit van deze energie kan ze namelijk van je wegduwen… Als je een gedefinieerd wortelcentrum hebt, doe dan elke dag wat lichaamsbeweging, zodat je energie vrij kan stromen. Veel plezier met productief zijn!

Wil je hier graag meer over weten? Wees welkom op de Themadag over Kwetsbaarheid. Daar breng ik in kaart op welke gebieden jij open bent, zodat je kunt leren wat wel en wat niet van jou is. Je wordt je zo bewust van de gevoeligheid die je hebt voor de invloed van anderen.

No comments yet

Leave a Reply

You may use basic HTML in your comments. Your email address will not be published.

Subscribe to this comment feed via RSS