Skip to content

Een eigen stem

Word eens stil van binnen, in je keel. Voel je de druk dat je iets moet zeggen of doen? Ben je vaak bang dat je niet voldoende gespreksstof zult hebben en niet weet wat je moet zeggen? Verandert jouw taalgebruik afhankelijk van de persoon met wie je praat? Heb je de neiging gesprekken of gebeurtenissen vooraf te repeteren om deze angst te bezweren? Het kan zelfs zijn dat je overmatig veel praat, om het vage gevoel dat je eigenlijk beter stil kan zijn te sussen. Uit angst dat je niet genoeg aandacht krijgt. Dat niemand op je zal wachten. Dat jouw stem niet gehoord wordt. Heb je wel eens te horen gekregen dat je zo verlegen bent, of stil? Is iets simpels als over koetjes en kalfjes praten voor jou een hele opgave? En voel je je gefrustreerd of miskend of teleurgesteld dat jouw innerlijke wijsheid niet vaak genoeg naar buiten komt? Heb je een soort innerlijke radar voor wanneer iemand oprecht is of liegt?

(Deel 5 in de reeks over de open centra van Human Design.)

Het kan zijn dat jouw keelcentrum open is. Jouw natuur is het om gewoon stil te zijn. Als jij stil bent, écht stil vanbinnen, zullen de mensen om je heen verzuchten dat het zo heerlijk is om gewoon eens een gesprek te hebben waar stiltes in mogen vallen. Ze voelen de rust van jouw natuur, die jij uitstraalt. Negeer de druk om te spreken. Het hoeft niet. Ga maar eens al die energie terughalen die jij vanuit je keel naar buiten straalt waar je zo moe van wordt, en keer terug in het centrum. Daar midden in je keel heerst heel diepe stilte. De stilte van het pure bewustzijn, de vrede van het zijn. Deze stilte, dat ben jij. Het leven komt vanzelf naar je toe.

Maar als je dit allemaal niet zoveel zegt, heb je waarschijnlijk een gedefinieerde keel. Jij hebt altijd wel wat om over te praten, al kan het zijn dat je jouw unieke stem niet durft te laten horen. Misschien heb je te horen gekregen dat jouw waarheid niet klopt. Of altijd zo emotioneel bent, met een stem die trilt van blijdschap, verdriet of woede. Misschien is je stem onderdrukt, maar heb je vaak ervaren dat jij echt een unieke stem hebt! Bijvoorbeeld door te zingen, te schrijven of te merken dat wat jij zegt echt een impact maakt op anderen.

Wil je hier graag meer over weten? Of sterker nog, voel je de drang om hier iets over te zéggen? Wees welkom op de Themadag over Kwetsbaarheid (aanmelden en meer info hier). Daar breng ik in kaart op welke gebieden jij open bent, zodat je kunt leren wat wel en wat niet van jou is. Je wordt je zo bewust van de gevoeligheid die je hebt voor de invloed van anderen. Ik deel graag mijn kennis over het Human Design systeem met je, zodat jouw stem weer rustig gaat stromen, vanuit welke bron dan ook.

No comments yet

Leave a Reply

You may use basic HTML in your comments. Your email address will not be published.

Subscribe to this comment feed via RSS