Skip to content

De reddende engel: do’s en don’ts

77dbf1c75a6c1653c5e7b2d67c984937Jong Bewust heeft een Pinterestaccount, zoals hiernaast te zien is. Daar heb ik twee quotes gepind die voor mij helemaal in de waarde ‘verbinding’ passen. Want kan je je niet pas verbinden, als je iemand helemaal vrij laat in zijn of haar processen? Zonder iemand te willen redden? Dat is liefde. En zonder liefde is er geen verbinding.

De momenten waarop ik er heilig van overtuigd ben dat ik iemand anders aan het helpen ben, zit ik vooral mezelf in de weg. Ik lek energie en bevestig hooguit mezelf en de ander in ons ego. Stel je iemand voor, die bij je komt klagen over zijn onzekerheid. Je kunt dan superveel energie steken in het oppeppen van zijn eigenwaarde. Je geeft het ego van de ander een boost, in plaats van hem lekker onzeker te laten zijn.

Wacht, hoe sta jij eigenlijk tegenover onzekerheid? Is dat iets wat je niet kunt verdragen? Bij jezelf, bijvoorbeeld? Hoe oneerlijk is het, om de ander iets te ontzeggen omdat je het ook jezelf ontzegt! Dat is als het kind dat de nieuwe jurk van haar zusje kapotknipt, omdat ze zelf niet een nieuwe jurk krijgt. Dat gaat over wraak. Wraak waarop? Op die onzekerheid. Bij jezelf kun je er niets tegen uitrichten, maar bij de ander, oh boy, dan misschien wel!

Uh-uh, nee dus. Ook dan vecht je vooral tegen je eigen demonen, en daar heeft de ander hoegenaamd niets aan. En dan kom ik op het tweede citaat. Je kunt louter en alleen jezelf redden. Er is niets zo irritant als ongevraagd advies. Het kan bemoeizuchtig voelen als je gaat zitten roeren in de innerlijke processen van de ander. Back off! Daarmee geef je de boodschap af dat de ander niet voor zichzelf kan zorgen, en maak je de ander klein. Daarmee zeg je: ‘dit deel van jou mag er niet zijn, dus weet je wat? Ik zorg ervoor dat het weggaat! Ik ga je helpen!’

aef025232aa531246e81c1eab5f40c6fStel, je zit met een probleem. Je belt een vriend of vriendin. Zijn de beste gesprekken niet de gesprekken waarin de ander eigenlijk niet zoveel zegt, maar jij vooral je hart kunt luchten? Zogezegd gaat het tweede citaat eigenlijk over de waarde ‘aandacht’. Je staat erbij en je kijkt ernaar.

In mijn ervaring is het wel mogelijk om even een redder voor iemand te zijn. Het grappige is, dat ik dit pas later doorkrijg, als iemand het me vertelt. Ik ben me er zelf totaal onbewust van. Blijkbaar belde ik op precies het juiste moment of had ik een opmerking gemaakt die ik zelf niet zo bijzonder vond, maar die voor iemand anders helemaal binnenkwam. Van zulke momenten raak ik altijd verwonderd over het leven, over de kracht die door ons allemaal heen stroomt.

In mijn ervaring hangt er geen ‘vlaggetje’ aan zulke momenten, waarop ik merk: aha, ik ben weer iemand aan het helpen! De momenten waarop ik helend voor iemand anders bezig ben, zijn onherkenbaar. En ze hoeven ook niet herkenbaar te zijn. Ik heb er geen controle over. Het enige wat ik kan doen, is van mezelf houden in alle gevoelens die de ander bij me oproept. En dan komt de rest vanzelf.

No comments yet

Leave a Reply

You may use basic HTML in your comments. Your email address will not be published.

Subscribe to this comment feed via RSS