Skip to content

Weten wat andere mensen van je denken?!

Misschien heb je wel eens gehoord dat je niet kunt weten wat iemand van je denkt. Maar de definitie van empathie is: de ander aanvoelen. We kunnen als hooggevoeligen de gedachten, oordelen en emoties van andere mensen opvangen. Te zeggen: je weet niet wat iemand anders van je denkt is daardoor invaliderend. Je weet het wél, want je voelt het aan! Dus dan denkt niet alleen iemand iets naars over je, dan moet je ook nog eens net doen alsof dat niet zo is! Niet echt een recept voor vertrouwen op ons empathische weten, onze intuïtie. Wel een recept voor zelfonderdrukking, een laag zelfbeeld en verwarring over de wereld om ons heen. De strijd tussen wat we voelen en het neppe gesocialiseerde laagje daarbovenop.

Dit aanvoelen van anderen is dus een eigenschap van hooggevoeligheid of empathisch zijn. Wij staan van nature meer open voor de energieën van anderen. Dit maakt ons tot een antenne voor de omgeving, wat soms een beetje overweldigend is. Vooral als je steeds vervelende signalen doorkrijgt vanuit je omgeving. Als je aanvoelt dat iemand een oordeel over je heeft. Het gevoel dat je een dunne huid hebt, dat je makkelijk van je sokken geblazen wordt. En als iemand tegen je zegt dat je niet kunt weten wat iemand van je denkt, ontkent dat in feite jouw gevoeligheid. Daarom voelt het ook zo vervelend als iemand met dit soort ontnuchterende opinies komt: ‘het zit allemaal tussen je oren, je denkt dat je weet wat de ander denkt, maar dat kun je nooit weten, niemand kijkt naar je’. Read more

Spirituele taal: ‘moeten’ mag niet

En proberen moet je (pardon, mag je) vervangen door doen. Proberen bestaat niet. Als je het woordje ‘maar’ gebruikt, dien je dat te vervangen door ‘en’. En meer van dat soort taalmishandeling.

Er is een reden dat er woorden bestaan zoals ‘moeten’, ‘proberen’ en ‘maar’. Die woorden drukken iets uit wat valide is: jouw staat van zijn op dat moment. Het werkt niet als je ze gaat censureren omdat anders de spirituele politie komt en zegt: ‘het is misschien heel flauw dat ik het zeg, maar je ‘moet’ wel veel van jezelf, he?’.

Oké, ik geef toe, ik moet even ventileren. Of nou ja, dat mag ik, maar op dit moment voelt het als moeten. Daar kom ik op terug.

Read more

Roddelen

Praat je wel eens over iemand achter zijn rug om? En voel je je dan schuldig, omdat het voelt alsof je aan het roddelen bent? Ik onderzoek in deze blog wat roddelen is. Kun je vrijelijk je hart luchten over andere mensen zonder je schuldig te voelen?

We hebben allemaal wel mensen in ons leven die ‘dwarsliggen’. Die ons een naar gevoel geven, en al onze onzekerheden, irritaties en allergieën (of wat dan ook) aanraken. De verleiding is groot om hier met iemand anders over te praten. Waarbij de negatieve eigenschappen van de ander volledig worden uitgemeten in high definition en technicolor. En waarbij jijzelf ook vooral als de heilige engel – of misschien wel het slachtoffer – uit de verf komt. Maar je wilt ook weer niet roddelen.  Read more

Hoe negatief is sarcasme eigenlijk?

Deze blog is bedoeld voor mensen die aarzelen om sarcastisch over te komen, omdat het misschien ‘negatief’ is. In feite is sarcasme het tegenovergestelde zeggen van wat je bedoelt. Als het regent dat het giet, zeggen: ‘lekker weertje!’ Heel positief dus! Waarom zou je dit doen? Wat zijn de voordelen van sarcasme? En waarom rust er zo’n negatief oordeel op? Read more

Artikel Spiegelbeeld Magazine!

Jong Bewust stond afgelopen maand (november) in Spiegelbeeld Magazine, een tijdschrift voor bewustwording. Er verscheen een paginagroot artikel in hun column ‘Jong, Hip en Bewust’. Blijkbaar hadden ze gegoogeld op trefwoorden – en gedacht dat we hip genoeg waren 😉 – en ons zo benaderd. Ik (Roos) heb dit artikel zelf geschreven, dus het is een goede representatie van wat Jong Bewust inhoudt en hoe ontmoetingsdagen vormkrijgen. Superleuk!

Ons oude logo staat er nog in, dus je denkt misschien: waar is het logo op de website gebleven? MooseArt is bezig een mooi nieuw logo voor ons te ontwerpen!
Read more

Wel of niet in de slachtofferrol zitten?

“In de slachtofferrol zitten is niet spiritueel.” Het begrip ‘slachtofferschap’ is volgens mij omkleed met spirituele mythes, en de slachtofferrol niet te erkennen invalideert (ontkent) onderliggende gevoelens. Soms ben je gewoon wél slachtoffer. Zo voelt het althans. Misschien ver doorgetrokken, maar: moet een slachtoffer van misbruik zich maar gewoon niet meer slachtoffer voelen en is het dan over?

Dan denk je misschien aan seksueel misbruik of andere heftige vormen van fysiek misbruik. Dingen die wellicht niet in jouw ervaringen voorkwamen. Maar ik ga het hebben over een vorm van emotioneel misbruik: emotionele verwaarlozing, omdat dit veel vaker voorkomt dan je denkt, en ook heftiger is dan je misschien denkt. Emotionele verwaarlozing is als iemand niet wordt gevalideerd in zijn emoties, als er niet tegemoet wordt gekomen aan een emotionele behoefte, als iemand de boodschap kreeg dat hij niet mocht voelen wat hij voelde. Als een kind zich verdrietig voelt, en het komt naar zijn moeder en zegt: ‘ik voel me verdrietig’, en de moeder zegt ‘wat heb jij nou om je verdrietig over te voelen?’ dan is dat emotionele verwaarlozing. Als de moeder daarentegen zegt: ‘voel je je verdrietig?’ en dus de emotie van het kind spiegelt, is dat validering (erkenning). Read more

Ontspannen!?

Vandaag ga ik onderzoeken wat de reden is van al dat gedoe rond ‘ontspanning’. Waarom moeten we eigenlijk allemaal zo nodig ontspannen? In de eerste plaats omdat we ons moeten inspannen. Met als sleutelwoord ‘moeten’.

De meeste mensen op deze aarde kunnen de hele dag door druk bezig zijn. (In Human Design-taal: dit zijn de Generators.) Zij ontspannen door inspanning. Met andere woorden: als zij met de juiste dingen bezig zijn, verbruiken en krijgen ze tegelijkertijd energie. De rest van de mensen heeft niet zo’n lichaam dat de hele tijd druk bezig wil zijn, en deze mensen zitten van nature dan ook meer in de ontspanning. Hoe dan ook, het woord ‘spanning’ ontbreekt bij beide groepen, in de meest natuurlijke toestand.

Read more

Creëren we ons leven zelf? 

Ik wil het hebben over de opvatting dat je je leven zelf kunt manifesteren. Hoe zit dat nou? Zijn we echt in staat om een ideaalbeeld tot werkelijkheid te maken? En waarom lukt dat dan vaak niet? Hoe werkt vrije wil? Zijn we machteloos en dienen we ons over te geven? Zijn we oppermachtig en creëren onze gedachten vroeg of laat ons leven?

Dit alles kan samengevat worden in deze ene praktische vraag: welk deel van ons creëert eigenlijk ons levenspad?

Read more

Is oordelen verkeerd?

Vaak krijg je in het spirituele wereldje te horen dat je niet moet oordelen. Oordelen zijn immers machinaties van het verstand en het ego, en dus slecht. Alleen ons ego beoordeelt anderen als minder of beter dan ons, terwijl we in essentie allemaal gelijk zijn. Onze meest pure staat van zijn is onschuldig en oordeelloos. Kortom, je bent een grote spirituele sukkel als je ‘nog’ oordeelt.

Ik vind dat onzin. We oordelen allemaal, dat is onderdeel van onze biologie en onze manier van denken. Voor sommigen is precies dat vermogen om te oordelen een gave. Dus allereerst wil ik het oordeel dat op oordelen zit ontkrachten.

Read more

Waarom aura beschermen niet werkt

De spirituele mythe die ik vandaag tot de kern ga uitkleden is ‘aura beschermen’. Dat is een techniek die je misschien wel eens bent tegengekomen. Als je aura beschermd is, kunnen er geen negatieve dingen meer binnenkomen, alleen nog maar dingen die goed voor je zijn.

Het klinkt heel verleidelijk. Bijna als magie: bouw een onneembare veste van energetische bakstenen rond je lichaam op die als een soort van ‘onzichtbaarheidsspreuk’ werkt voor datgene dat je kwaad wil doen. Dat was een hooggespannen verwachting die ik zelf had, waar ik erg in teleurgesteld werd. Als hooggevoelig, onzeker jong meisje wilde ik niets liever dan mijn overgevoeligheid afschermen tegen de boze buitenwereld. Vooral het openbaar vervoer was een ramp. Daar zat ik een bepaalde tijd in een bewegende gevangenis van vervuilde energie. De eerste spirituele coach die ik dat toevertrouwde, zei daarover trouwens dat ik moest ‘gronden’. Wat niet werkte, maar daarover heb je in mijn vorige blog al kunnen lezen. Toen begon ik artikelen en mensen tegen te komen die het hadden over ‘aura beschermen’. Ook in mijn opleiding heb ik dit geleerd. Read more