Skip to content

Alternatieve opleidingen #3: Natuurvoedingsadviseur

Deze blog is onderdeel van een serie over opleidingen en cursussen in de alternatieve sector. We vragen jongeren die zo’n opleiding volgen om antwoord te geven op de onderstaande vragen.

Naam: Angela Coulet

Opleiding: Natuurvoedingsadviseur Civas (thuisstudie)

Open dag:

Mijn jaar: 2013/2015 (anderhalf jaar)

De reden dat ik deze opleiding volgde: Mijn interesse voor ‘voeding als medicijn’.

Lesuren: Ik heb anderhalf jaar over de studie gedaan, er staat een jaar voor, ongeveer 2/3 uur per week.

Lesinhoud: 25 hoofdstukken over het lichaam en voeding.
Ik heb expres deze opleiding gekozen, omdat ik geen therapeut wil worden. Ik wil heel duidelijk praktisch aan de slag. Daarom koos ik voor een thuisstudie voor maar 500 euro. Anders had ik de opleiding van Sonneveld gekozen voor zo’n 1500 euro

Ondersteuning/docenten: Je kan mailen met vragen over het huiswerk en naar 2 praktijkdagen gaan. Voor mij waren de praktijkdagen niet de moeite, door de grote hoeveelheid aan zelfstudie. Ik vond 110 euro ook veel te duur. Ik kijk veel documentaires en volg mijn voorbeelden op facebook. Denk aan de documataires: ‘Fat, sick & Nearly dead’, ‘Forks over knives’, ‘Fed up’, ‘Food inc.’ en ‘Superjuiceme’. Denk aan de voorbeelden: Yvonne van Stigt, Richard de Leth, Irene Lelieveld, Julgen Zwaan van Ahealthylife, Ralph Moorman en Jessevandervelde.

Lesmateriaal: 3 grote mappen.

marokaanse salade_web

Marokkaanse salade

Persoonlijke ervaring/persoonlijke ontwikkeling: Wat je doet met je opleiding is aan jou; je creëert zelf je omgeving. Ik begon deze opleiding nadat ik in de thuiszorg zag wat de mensen aten en dacht toen: ‘Eigenlijk niet raar dat je ziek bent’. (Zonder hen verder de schuld te geven, het komt door onwetendheid, gebrek aan educatie en misleiding door de voedingsindustrie.) Ik ging lezen over ‘voeding als medicijn’ en nam deze stof op als een spons. Het was dus een logisch gevolg om voor een opleiding te kiezen. Net voor deze keuze ging ik werken in een vegetarisch restaurantje. Tijdens mijn studie heb ik een website en huisstijl gemaakt. Ik wilde de informatie die ik leerde graag kwijt in het schrijven van blogs. En de recepten die ik ontdekte meteen delen op internet. Ik merkte al snel dat geld verdienen met internet niet mijn sterkste punt was. Ik had in december een paar open sollicitaties gestuurd naar reformwinkels en mocht in maart 2014 bij één komen werken. Ik heb dat jaar 3x een informatieve lunch gegeven voor kennissen die interesse hadden. Eind februari 2015 studeerde ik af en heb ik een BTWnummer aangevraagd. Ik kon toen mijn eerste consults gaan geven en kwam er al snel achter dat iedereen hetzelfde probleem heeft: suiker en toxische belasting. Toen besloot ik een gezamenlijke training uit te schrijven, waar men samen dezelfde stappen zet om te stoppen met suiker en daarna zouden we een cursus om te reinigen kunnen inzetten. Lezingen werken niet, mensen hebben geen interesse voor een lezing. Zo zie je maar; gewoon beginnen en proberen. Je merkt gauw genoeg wat niet werkt en wat wel. Ik heb nu nog steeds een parttime baan naast mijn bedrijfje nodig, maar wie weet kan ik er volgend jaar een levensvatbare formule van maken! Ik wil deze winter mijn kennis nog uitbreiden met Kruidenleer en in januari ga ik een cursus Detoxconsulent volgen. Met deze kennis kan ik 2016 weer uitbreiden!

Ecodorp OlstVoor wie: Iedereen die geïnteresseerd is in gezondheid bereiken door middel van voeding.
Je kan banen vinden bij reformwinkels, afvalclubs, sportclubs, superfoodproducten en natuurvoedingsproducten. De vraag naar opleiding verschilt een beetje; bij een sportclub heb je meer aan de opleiding gewichtsconsulente. Bij reformwinkels is er ook veel te bereiken met supplementenleer.

Angela Coulet zet zich in voor voedingseducatie. Ze geeft gezondheidscoaching door middel van persoonlijke begeleiding, lezingen, trainingen en workshops. Daarnaast heeft ze ook passie voor duurzaamheid. Haar achtergrond is natuurvoeding. www.impuls-voeding.nl

No comments yet

Leave a Reply

You may use basic HTML in your comments. Your email address will not be published.

Subscribe to this comment feed via RSS