Skip to content

Alternatieve opleidingen #2: Healing Arts

Deze blog is onderdeel van een serie over opleidingen en cursussen in de alternatieve sector. We vragen jongeren die zo’n opleiding volgen om antwoord te geven op de onderstaande vragen.

Naam: Stefan Ligt

Opleiding: Healing Arts opleiding. Hierbij word je opgeleid tot Healing Arts therapeut, maar is ook erg geschikt voor je eigen persoonlijke ontwikkeling. Er zijn meerdere docenten die deze opleiding geven, verspreid over het land (zie hiervoor de website: www.healingarts.nl). Het belangrijkste is om te kijken welke docent bij jou past. Ik volg de opleiding bij Inge Kuip en Sigrid Karssens, die deze opleiding samen geven. Dit wordt gegeven in Montfoort (bij Utrecht) of in Waspik (Brabant).

Open dag? Er is niet echt een open dag, maar de volgende mogelijkheden zijn er wel om kennis te maken (voor meer informatie, zie weer www.healingarts.nl).

  • Er zijn introductie workshops over de liquid light frequencies (zal ik verderop uitleggen wat dit is).
  • Er kan een sessie bij een Healing Arts docent/therapeut gevolgd worden (aan te raden, voordat je de opleiding begint).
  • De basiscursus van 1 dag kan gevolgd worden om te kijken of de opleiding wat voor je is.
  • Verder zijn er andere losstaande cursussen van 2 dagen, met een specifiek thema

Lesuren: Het is 1 jaar waarbij er 16-17 opleidingsdagen zijn, verdeeld in een basiscursus (1 dag), verdieping I (3x2d), verdieping II (3x2d) en verdieping III (2x2d). In de praktijk is het meestal 1 keer per maand 2 cursusdagen. Afhankelijk van de docent is dit bijvoorbeeld op donderdag en vrijdag, of zaterdag en zondag.

Mijn jaar: In november 2014 ben ik begonnen met verdieping I. Ik heb nu verdieping II afgerond. Vanaf september ga ik beginnen met verdieping III en dan zal ik in oktober klaar zijn met de opleiding tot therapeut.

Lesinhoud: Deze omschrijving over de verdiepingscursus I is afkomstig van Healing Arts:

“De verdiepingscursus I reikt cursisten een methodiek van healing aan, waarbij de cliënt het zelfgenezend vermogen activeert via zelfgegenereerde (uit bronnen van helder weten, voelen of zien) informatie, lichaamsbewustzijn en heelwording door herverbinding met het Hoger Zelf. In de cursus wordt therapeuten geleerd hoe zij cliënten kunnen begeleiden bij het helen van aardse levens en de eigen kindertijd en herverbinden voorbij de aardse werkelijkheid. Therapeuten leren energetisch werken met het bewustzijnsveld van Zijn om diepe spirituele, emotionele, mentale en fysieke blokkades aan te raken. Therapeuten leren werken met het fijnstoffelijke lichaam van hun cliënt.”

Ik zal nu meer de praktische invulling hiervan beschrijven. Tijdens de cursusdagen wordt er meestal begonnen met een deelronde. Daarna beginnen de ‘sessies’. Het kan zijn dat de groep opgedeeld wordt in kleine groepjes van 2-3 personen. Of er wordt gekozen voor een groepssessie. In de kleine groepjes is er dan 1 ‘cliënt’ en 1 of 2 ‘therapeuten’ (Echter zijn de rollen soms niet duidelijk of wisselen). De docenten lopen rond voor extra ondersteuning. Tijdens de sessie wordt begonnen met het contact maken met ‘de zon onder je voeten’. Dit is een manier om contact te krijgen met je hogere zelf. Als dat contact er is, dan dient zich het onderwerp aan wat aandacht nodig heeft. Ter ondersteuning van de sessie kunnen de Liquid Light Frequencies gebruikt worden.

Liquid Light Frequencies:
Lichttrilling is het werkzame bestanddeel dat is opgeslagen in de vloeistof van de Healing Arts Liquid Light Frequencies. Lichtfrequenties zijn informatievelden. De drager van informatie is water en daarnaast brandewijn als conserveermiddel (11% alcohol).
De lichttrilling van een Healing Arts flesje activeert licht als bron van zelfgenezing en werkt op de fijnstoffelijke lichamen; de emotionele, mentale en spirituele lichamen. Deze sturen het fysieke lichaam aan.
(bron: www.healingarts.nl)

Bij het gebruik van deze flesjes is het belangrijk om de velden te doorvoelen, zodat ze geïntegreerd kunnen worden in het fysieke lichaam.

Een belangrijk deel van de opleiding is om te leren luisteren naar je eigen wijsheid (intuïtie) en daar naar te handelen. Dus je kan een impuls krijgen om: met iemand samen te werken / een flesje te pakken voor jezelf of een ander / klanken te maken of een andere vorm van muziek / in mijn geval te werken met geometrische vormen. Door hier naar te luisteren kan alles op een hele mooie manier ontvouwen. Wat je doorkrijgt kan heel onlogisch of vreemd overkomen. Vaak achteraf besef je waarom het nodig was. In het begin van een cursusdag is er ook geen vaststaand onderwerp (of slechts globaal). Door de deelronde en wat zich aandient tijdens de sessies ontstaat het ‘vanzelf’. Het luisteren naar je eigen wijsheid kan vergroot worden, door meer in contact te komen met je hogere zelf. Dit helpt je ook in het dagelijkse leven, door te doen/zeggen wat op dat moment in overeenstemming met je hogere zelf is. Zo kunnen de juiste dingen op je pad komen!

Een ander belangrijk doel is om ‘velden’ te aarden. Hier bedoel ik mee om zelf dieper in je lichaam te komen/aarden. Maar ook hogere informatie in al je cellen op te slaan. Zodat je deze hogere informatie ook kan gebruiken in je dagelijkse leven. Voorbeeld: Door hiermee bezig te zijn, kon ik op een gegeven moment geometrische tekeningen maken. Dit ontstond spontaan, terwijl ik daarvoor deze mogelijkheid niet had.

De onderwerpen die aan bod komen zijn heel divers. Dat zijn onderwerpen die zich aandienen via je hogere zelf. Deze onderwerpen hebben dan op dat moment aandacht nodig. Je bent er dan klaar voor om deze onderwerpen onder ogen te zien. Vaak voorkomende onderwerpen zijn bijv. je kindertijd, contact met ouders, vorig leven, mannelijke en vrouwelijke energie, je eigen kracht, etc.

De reden dat ik deze opleiding volg: Ik ben al jaren geleden terecht gekomen bij een Healing Arts therapeut. Daar heb ik veel sessies gehad. Voor mij werken de Liquid Light Frequencies erg goed. Dit komt ook omdat ik zeer gevoelig ben. Dit is een subtiele manier van werken die heel goed bij mij aansluit. Ik ben de opleiding in eerste instantie gaan doen voor mijn eigen persoonlijke ontwikkeling. In de opleiding is veel aandacht voor je eigen ‘problemen’ en is er alle hulp voor oplossingen. Voor mij is het ook belangrijk om meer in mijn lichaam te komen. Ik was namelijk erg vermoeid altijd. Door de opleiding kan ik al veel meer aan, en ontstaat nu ook de wens om weer aan het werk te gaan. Mijn eerste stap gaat zijn als Healing Arts therapeut. Verder is de heilige geometrie heel belangrijk en daar wil ik graag wat mee doen. De Healing Arts opleiding geeft mij voldoende basis en gereedschappen om dit ook te kunnen doen.

Ondersteuning/docenten: Elke cursusdag wordt begonnen met een deelronde. Waarbij iedereen kan vertellen wat het onderwerp is van hem/haar is. En dus ook waar je mee zit. Dit is mogelijk omdat de groepen meestal klein zijn. De grootte zal ongeveer tussen de 5 en 12 personen liggen. Dus er is volop ruimte voor eigen inbreng. Verder is er altijd de mogelijkheid om een vraag te stellen aan de docent. Indien gewenst is er nog de mogelijkheid om een sessie bij een docent te doen.

Lesmateriaal: Er is een cursusmap met informatie. Verder worden zijn een paar boeken aanbevolen/verplicht (afhankelijk van de docent). Daarnaast is er nog een hele lijst met boeken/films/sites, die ter verdieping gelezen/bekeken kunnen worden. Dit is wat je zelf hierbij wilt.

Persoonlijke ervaring: We hebben verder ook ‘oefengroepjes’ gevormd, waarmee we na elke cursusdagen een keer afspreken om zelf te oefenen. Hierdoor kan je grote stappen zelf maken. In het begeleiden, maar ook in het ‘oplossen’ van je eigen stukken. In het begin was het erg lastig en onzeker om de rol van therapeut op me te nemen. Echter werd dit steeds makkelijker naarmate ik vaker de rol op me nam. Dit is een kwestie van oefenen en komt vanzelf.

Ik merkte vaak in de dagen vooraf aan de cursus, dat er al van alles met mij gebeurde. Ik werd elke keer ‘voorbereid’ op dat wat er komen zou. Ik was een keer heel erg misselijk in de ochtend van de cursus. Dat ik bijna geen eten naar binnen kreeg. Het bleek dat het die dag voor mij ging over mijn wil / mijn zonnevlecht (3e chakra). Dit is verbonden met o.a. je maag. Dat was dus de reden dat ik zo misselijk was. Ook achteraf merk ik, dat er veel nieuwe informatie is binnengekomen, en dat die nog door mijn lichaam geïntegreerd moest worden. Ook wordt er dan veel oude informatie losgelaten. De dagen daarna was ik ook vaak moe. Anderen hadden vaak hoofdpijn, of zelfs griep (loslaten).

Wat ik erg fijn en belangrijk vind is dat er alle ruimte is voor wat je zelf voelt. Hierbij is heel veel vrijheid. Wat je vaak leert bij opleidingen zijn een aantal stappen waaraan je moet houden. Dat is hier niet het geval. Volg je impulsen (intuïtie) is eigenlijk de enige richtlijn. Die vrijheid is voor mij heel erg fijn. Wel leer je hoe een sessie zich kan ontvouwen, en leer je handige dingen die je kan gebruiken. En vooral ook hoe je vragen stelt, en welke vragen handig zijn. En ook wat de opbouw van een sessie kan zijn. Van al deze dingen kan en mag je afwijken, als je dat gevoel hebt. Dat alleen al is erg fijn.

Bij mij ging de cursus vooral over aarding. Bijvoorbeeld door het doorvoelen van ervaringen (die je weerhouden om te aarden), kan je die ervaringen loslaten, en zo meer in je lichaam zakken. Of om hogere informatie in je lichaam te integreren waardoor het veiliger is om in je lichaam aanwezig te zijn. De cursus heeft mij heel veel gebracht. Ik voel me nu veel sterker en durf mezelf meer te tonen.

Voor wie: Het is erg geschikt om grote stappen te maken in je persoonlijke ontwikkeling.

Het is geen volledige gecertificeerde opleiding. Dus om die reden zullen de meesten dit doen naast / na / voor een andere gecertificeerde opleiding. Ik kan me ook voorstellen dat het erg goed werkt als je niet weet welke opleiding je wilt doen. Deze opleiding is daar erg goed geschikt voor, om weer bij jezelf te komen en weer te weten welke kant je op wil.

Het is niet nodig om veel spirituele ervaring te hebben om hieraan mee te doen. Ik kwam in een groep terecht waarin de meesten al vrij veel ervaring hadden, maar dat wisselt sterk, per docent en per groep. Volg hierbij je eigen gevoel, en je komt in een groep die bij je past. Het trekt wel voor het grootste gedeelte vrouwen aan (ik ben de enige man in een groep van 10). De leeftijden zijn heel verschillend, van jong tot oud.

Zijn er nog vragen, dan kan je die gerust stellen.

Behandelingen: Ik bied nu al aan om een behandeling te geven. Ik ben ook opgeleid in Reiki (3a: betekent dat ik wel volledig behandelingen kan geven, maar geen Reiki cursussen) en dus in opleiding als Healing Arts therapeut. Aangezien ik nog in opleiding voor Healing Arts therapeut ben, bied ik een behandeling aan voor 12 euro voor 1 uur. Als je interesse hebt dan kan je contact opnemen via edwinligt@hotmail.com. De sessie zal ik geven bij mij thuis in Zutphen.

No comments yet

Leave a Reply

You may use basic HTML in your comments. Your email address will not be published.

Subscribe to this comment feed via RSS