Skip to content

Alternatieve opleidingen #1: Mens en Intuïtie

Deze blog is onderdeel van een serie over opleidingen en cursussen in de alternatieve sector. We vragen jongeren die zo’n opleiding volgen om antwoord te geven op de onderstaande vragen.

Naam: Roos Stokkel

Opleiding: Healing aan Mens en Intuïtie te Amersfoort. Dit goed aangeschreven opleidingsinstituut verzorgt al 25 jaar opleidingen Intuïtieve Ontwikkeling, Healing, Reading en Lightworker, die aaneensluitend in vier jaar kunnen worden gevolgd. Deze leggen een goede basis in het gebruiken van intuïtieve tools in het beroepsleven.
Niet (meer) aangesloten bij een beroepsvereniging vanwege verscherpte eisen, die niet passen bij de visie. Biedt wel een cursus Medische Basiskennis, die eveneens niet is geaccrediteerd is aan een beroepsvereniging. Verzorgt ook een opleiding Coaching. Meer informatie op de website.

Open dag: Zaterdag 27 juni (zie website). Aanrader! Je kunt korte healings/readings krijgen van studenten, de docenten ontmoeten en je krijgt een voorlichting.

Mijn jaar: Het 2e jaar, Healing.

De reden dat ik deze opleiding volg: Om een goede basis te leggen voor mijn plannen om een alternatief therapeut of lichtwerker in een of andere vorm te worden. Je leert namelijk heel goed om bij jezelf te komen, je hogere zelf in je lichaam te brengen, en je krijgt praktische tools aangereikt om je intuïtie te gebruiken.

Lesuren: Eén keer per week, 2,5 uur met een korte pauze. Naar voorkeur van de groep op een vaste ochtend of avond. Groepsgrootte is minimaal 12 mensen. Elk jaar bestaat uit drie trimesters, die elk 12 lessen duren. In het eerste jaar (Intuïtieve Ontwikkeling) kun je je per trimester inschrijven, vanaf het tweede jaar (Healing) schrijf je je in voor een heel jaar. Vanaf het derde jaar moet je ook buiten de lessen oefensessies doen, plus verslaglegging.

Lesinhoud: Op de open dag die ik heb bezocht werd verteld dat er vaak twee soorten mensen op afkomen: mensen die hun intuïtie ‘kwijt’ zijn en weer willen ontwikkelen, of mensen die (teveel) open staan en juist willen leren hiermee om te gaan. Beide dingen leer je in intuïtieve ontwikkeling. Je leert gebruik te maken van onder andere gronden, aura schoonmaken, je zon (hogere zelf) inbrengen, chakra’s balanceren, je energie laten stromen en in contact zijn met je (innerlijke) leiding, uiteindelijk samengebracht in een gemakkelijke meditatie.
In het tweede jaar leer je te healen met je handchakra’s: je werkt met je eigen energie om de energie van de ander (aura, chakra’s, gronding etc) in balans te brengen, in overeenstemming met wat er mag gebeuren.
In het derde jaar leer je te readen, waarbij de nadruk ligt op het 6e chakra: het duiden van intuïtieve informatie uit iemands aura en chakra’s.
In het vierde jaar leer je op maatschappelijk niveau, en met organisaties en groepen te werken als Lightworker, met de nadruk op het hartchakra.

Ondersteuning/docenten: De begeleiding van het docententeam is in mijn ervaring consistent goed. Tijdens de lessen wordt er veel ruimte gegeven om dingen te delen of vragen te stellen, en als je privé iets wilt nabespreken, kan dat na de les. Ook kun je naar het secretariaat bellen als je ergens mee zit, en is het mogelijk om voor een gereduceerd tarief een sessie bij een docent te doen. Ik heb dit niet nodig gehad: de begeleiding van mijn persoonlijke processen tijdens de lessen was voldoende. In het eerste jaar heb je twee docenten, die om de week lesgeven. Daarnaast is er elke week een assistent aanwezig, die helpt bij bijv. gronden. Vanaf het tweede jaar kan je dat zelf, en heb je afwisselend drie docenten. Dit omdat je zo verschillende perspectieven krijgt en niemand als ‘de’ docent op een voetstuk gaat plaatsen (dit is iets wat ik zelf nogal kan doen).

Lesmateriaal: Een reader waarin korte uitleg staat over de lesinhoud per les. Elke les heeft een thema of onderwerp. In het eerste jaar worden bijvoorbeeld alle chakra’s één voor één behandeld. Een andere les gaat over vergeving, of over het inbrengen van kleuren in iemands aura. Tijdens de lessen wordt gewerkt met geleide meditaties. Deze worden niet uitgeschreven, dit omdat het instituut werkt vanuit een ervaringsgestuurde en niet een theoretische benadering: je leert te voelen, voelen en nog eens voelen. Daarnaast kun je zelf een boek aanschaffen over Intuïtieve Ontwikkeling, geschreven door Linda Keen, de oprichtster van het instituut. Voor mij werkt dit prima, omdat ik van mezelf al een informatiespons ben, geneigd veel te lezen en aan zelfstudie te doen, en de opleiding mij er elke week weer aan herinnert om te voelen en in mijn lichaam te komen, in het hier en nu. Daardoor integreer ik alle informatie die met mijn innerlijk weten resoneert. Vanaf het tweede jaar is er naast de geleide meditaties ook een praktijkdeel waarin je met elkaar het healen oefent, en worden er gastlessen met mensen van buitenaf gegeven, onder supervisie van de docent.

Persoonlijke ervaring: Ik begon de opleiding toen ik niet zo stevig in mijn schoenen stond en zoekende was. Vandaar dat ik koos voor een opleiding die in het eerste jaar op mezelf gericht was, maar nog vrij open qua beroepsrichting. De nadruk lag vanaf het begin op gronden en meer in mijn lichaam komen, en ik kon erg ongeduldig zijn over het langzame tempo. Maar wat mij opviel was dat de ontwikkeling daardoor erg zacht en gelijkmatig ging, in een natuurlijk tempo, en dat er energetisch veel gebeurde. Doordat je elke week nieuwe impulsen krijgt om dichter bij jezelf te komen, krijg je eigenlijk elke week een healing. In het laatste trimester van het eerste jaar, begon ik te merken dat het bewustzijn uit mijn lessen ook invloed ging hebben op de keuzes die ik in mijn leven maakte, en begon mijn leven daardoor te veranderen. Nu, halverwege het tweede jaar, heb ik het gevoel veel steviger te zijn dan toen ik begon. Mijn hoofdthema was dus ‘incarnatie’ maar dit zal voor iedereen verschillend zijn. Daarnaast vind ik het erg prettig om stukje bij beetje, onder goede begeleiding, de intuïtieve gaven die ik van nature heb te ‘unleashen’, een plekje te geven in mijn bewustzijn en handelen, en te gebruiken bij het healen van anderen. Dit is wat ik in het tweede jaar met genoegen aan het leren ben. Daarbij wordt de nadruk gelegd op het feit dat Healing vooral ook Zelfhealing is!

Voor wie: Er komen veel volwassenen op af die al hun eigen praktijk hebben en zoeken naar aanvulling, verdieping of een verscherping van hun intuïtieve gaven. Daarnaast wordt de cursus (het eerste jaar, maar ook nog het tweede en derde) gedaan door mensen die vooral dichter bij zichzelf willen komen, die iets voor zichzelf willen doen. De cursus laat namelijk alle ruimte voor je eigen weg, met de tools om jouw energie in eigendom te nemen, en is niet zozeer gebonden aan een vastliggend programma met te behalen competenties en doelstellingen, wat helemaal op één lijn ligt met hoe intuïtie in mijn ervaring werkt. Dit is helaas ook de reden dat de opleiding niet meer is aangesloten bij een beroepsvereniging, omdat die wel doelstellingen en dergelijke vereisen, al zijn ze wel bezig met een nieuw accreditatietraject. Als je een opleiding zoekt op HBO-niveau of met een meer werkzekerheid, kun je wellicht beter elders zoeken.

No comments yet

Leave a Reply

You may use basic HTML in your comments. Your email address will not be published.

Subscribe to this comment feed via RSS